© 2023 by Closet Confidential. Proudly created with Wix.com

March 11, 2019

February 8, 2019

February 2, 2019

January 4, 2019

November 25, 2018

Please reload

RECENT POSTS: 

FOLLOW us:
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

Tuscany in 3 days

November 5, 2017

Hej ekipa!

Danasnji post ce biti o jednom predivnom putovanju s frendicom :)

 

Brita i ja smo posjetile Toskanu, regiju u sredisnjoj Italiji koja je jedno od najljepsih podrucja Italije te koje se sastoji od vise od 120 zasticenih podrucja prirode.

Mi smo posjetile Bologni, Cinque Terre, Pisu i Firenzu.

Definitivno najljepsi i najdrazi dio su Cinque Terre ali niti ostala mjesta ne zaostaju mnogo po ljepoti.

 

1.DAN

Krenuli smo u 5 ujutro iz Zagreba sa autobusom te smo se uputili prema Bologni. Na putu prema Italiji smo stali  nekoliko puta na njihova slavna stajalista "AutoGrill". Na stajalistima smo nasle mnoooogno cool stvarcica za ponijeti kao suvenir kuci ili nesto za pojesti kao sto je npr. muffin od Nutelle koji nas je oborio s nogu. 

Kada smo stigle u Bologni imale smo sto za vidjeti i cuti. Od prebogate povijesti pa do predobrih ducancica i odlicih restorancica i kafica.

 

Bologna je glavni grad područja Emilia-Romagna na prijelazu iz sjeverne u srednju Italiju. Ubraja se među najvažnija kulturna, ekonomska i prometna središta Italije. UNESCO ju je 2005. proglasio svjetskim gradom glazbe. Bolongna je poznata po svojim elegantnim i brojnim arkadama (trijemovima), ukupne dužine od 38 km u gradskoj jezgri[4](preko 45 km u cijelom gradu), koje omogućuju šetaču zaklon od kiše, snijega, ili vrućeg ljetnog sunca. Nas se najvise dojmila bazilika San Petronio koja je trebala biti najveca bazilika na svijetu ali zbog nedostatka novca nije dovrsena. Bazilika je predivna a uz nju cemo pamtiti i dva bolonjska kosa tornja; Torre degli Asinelli i Torre della Garisenda .

 

 

 

 

 

 

 

2. DAN

Nakon odmora u hotelu i dorucka smo krenuli prema jednom od najslikovitijih i najpoznatijih mediteranskih priobalnih područja poznato po svojoj ljepoti - Cinque Terre (tal. za "Pet zemalja").  Obala, pet sela i okolna brda su dio Nacionalnog parka 

Cinque Terre koji je od 1997. god. UNESCO-va svjetska baština. 

 

Cinque Terre se sastoji od 5 malih gradica: Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola, Riomaggiore. Ovdje nemamo nesto povijesno i posebno za ispricati ali pogled i samo mjesto ostavlja bez daha. Posebno je to sto svih 5 mjesta spaja valk koji kosta 20€ i mozete se voziti od mjesta do mjesta koliko zelite u roku od 24h. Izmedu svakog mjesta je cca 7min voznje a vozite se uz sam rub obale.

Sto se tice hrane za ovo podrucje je specificna riblja hrana u bijelo Toskansko vino koje smo probale. Grill hobotnica i pasta s morskim plodovima su stvarno najbolji rucak koji smo jele u ova tri dana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nakon razgleda smo se uputili prema Pisi, mjestu poznatom po kosom tornju. Kako smo se vracali prema hotelu nismo stigli razgledati sve ali ono najbitnije jesmo; Katedralni trg(Trg čudesa ili Piazza dei Miracoli). Na katedralnom trgu nalaze se još i katedrala (Duomo), krstionica i Camposanto Monumentale (monumentalno groblje). Ovi su spomenici 1987. god. upisani na UNESCOv popis mjesta svjetske baštine u Europi.

Sve nas zanima zasto toranj stoji u koso? Izgradnja tornja započela je 1173. godine, ali su radovi nakon izgradnje trećeg kata obustavljeni zbog poniranja tla pod tornjem. Izgradnja je nastavljena 1275. godine i već ga se tad pokušalo "ispraviti". Do 1301. godine izgrađena su još tri kata, a sedmi je kat završen krajem 14. stoljeća. Toranj je visok 55 m, promjer mu je 16 m, a vrh mu je nagnut 4 m u odnosu na temelje. Naginjao se u prosjeku 1 mm godišnje, te je stoga bio je zatvoren za posjete od 1990. do 2001. godine zbog građevinskih zahvata kojima se pokušalo zaustaviti naginjanje. Tom prilikom toranj je ispravljen za 45 cm te je ponovno otvoren za javnost.

 

 

 

 

 

 

3.DAN

Probudili smo se i otisli na dorucak. Brita i ja smo pogledale na aplikaciji koliko smo jucer hodale i pokazalo je 14.600 koraka sto je otprilike 12km , noge su nam otpale prije spavanja haha.

Napokon odmorne krenuli smo na put prem Firenzi i to vlakom! On je kostao nekih 11€ a voznja je trajala oko sat vremena. Kada smo stigle jednostavno smo ostale u cudu koliko su crkve i gradevine lijepe! Firenca je glavni grad pokrajine Toskana u Italiji.

Grad leži na rijeci Arno i najpoznatiji je po svojoj srednjovjekovnoj povijesti grada-države Firence, u vrijeme kada je bila središte trgovine i financija te jedan od najbogatijih gradova u Europi, a posebice kao kolijevka talijanske renesanse, o čemu svjedoče brojni gradski spomenici. Godine 1982., UNESCO je uvrstio stari povijesni centar na popis svjetske baštine.

Svojom arhitekturom, ali i muzejima (Pitti, Uffizi), vrtovima, obrazovanjem, glazbom, kuhinjom, modom i dr., Firenca svake godine privlači oko milijun turista. Ono u sto smo se zaljubile ovdje je bila Firentinska katedrala-Cattedrale di Santa Maria del Fiore - katedrala u gotičkom stilu s Giottovim tornjem, romaničkom krstionicom, i prvom renesansnom kupolom (Filippo Brunelleschi). Tu smo probale i slavnu talijansku platu kako oni zovu "Antipasti" na kojoj se nalazi narezaka, nekoliko vrsta sireva i rikula. Pojele smo i tortelline i popile vina. Poslikale smo pola grada haha , obavile shopping i krenule na put za Zagreb.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mozemo reci da je ovo bilo divno iskustvo i da bi svakom preporucile ovu turu. Bilo je kratko ali slatko!

 

Zapratite nas na Instagramu i pridruzite nam se u nasoj svakodnevici ( Brita : @brita0507 i Petra : @fashfitlifestyle ) . Pusaaa

 

 


 

Please reload

follow petra

follow joseph